Just Build It

Garaažiukse paigaldamine on viimane samm, sellele eelneb suur eeltöö, nii projekteerimise kui ehitamise käigus. Kuidas paigaldada garaažiuks, lahendada garaažiukse põranda sõlm ja soojustada avade põsed.

https://justbuildit.eu/solution/garaaziukse-solm/

Garaažikesed on meie piirkonnas reeglina ülestõstatavad, tiibväravaid näeb harvem. Tõstandvärav paikneb seina sisepinnal, mis teeb garaažiukse ehitusliku sõlme keeruliseks. Meie kogemusel, tõstukse paigalduse lahendust, ehitusfüüsikalises mõistes, ideaali lähedale polegi võimalik viia. Vastavalt olukorrale tuleb need sõlmed parimal viisil ehitustehniliselt lahendada. Justbuildit.eu lehel pakume ühe garaaži värava sõlme võimaliku lahenduse, millega saad tutvuda siin: https://justbuildit.eu/ehituslahendused/#garaaziukse-solm

Värava paigalduse lahendus tuleb läbi mõelda juba projektis. Kuigi garaaži sisetemperatuur ei ole reeglina sama mis eluruumides, on ka see hooneosa vaja soojustehniliselt korrektselt lahendada. Garaažiukse paigalduse teeb tavapäraselt ukse müüja ja sellega reeglina probleemi ei ole. Samas nemad töötavad nö. “tellija materjaliga”, paigaldavad ukse sellesse avasse mille klient on ette valmistanud

Kõige keerulisemad sõlmed kipuvad olema põranda ja sillutiskivi kokku viimine ning väravapõskede soojustamine. Samas tuleb tähelepanu pöörata ka trapile garaaži põrandas ja piisavatele kalletele nende suunas. Olulised on ka garaažist väljaspool olevad kalded. Sillutiskivi kalle ja kõrguste vahe põrandaga peavad olema piisavad, et tagada vee mitte sattumise värava tsooni ja siseruumi. Sillutise kalle peab viima vihma- ja lumesulamise vee hoonest eemale.

Sillutiskivi ja garaažipõranda vahel peab olema külmakatkestus. Kuidas seda teha selliselt, et see oleks ka ajas püsiv ja taluks auto koormust? Hoolimata sellest, et head lahendust siin ei ole, kuna reeglina tugevad materjalid ei ole parimad soojusisolatsioonid, siis tuleb siin leida kompromisse. Meie kodulehel oleval lahendusel oleme ette näinud püstise XPS (Expanded Polystyrene) tüüpi soojustuse, mis lõikab külma tee väljast tuppa ja sooja tee seest välja. Selline soojustus ei ole piisavalt koormust taluv, et auto sellest korduvalt üle sõites seda ei vigastaks. Selleks, et soojustust kaitsta, oleme ette näinud nurkraua. Nurkraud kinnitatakse põranda betoonivalusse, selle külge keevitatud armatuuride abil. Nurkraud paigaldatakse betooni valamise ajal ja see valatakse põranda külge. Nurkraud katab pealtpoolt soojustuse ja ulatub servaga sillutiskivi peale. Vinkli materjal võiks olla ilmastikukindel, ideaalis roostevaba, aga tõenäoliselt kestab mingi aja hooldusvabalt ka kuumtsingitud kujul. See metall on loomulikult ka külmasillaks, aga võime seda seekord nimetada tihendi kütteks, kuna värava tihend peaks laskuma selle nurgiku välimisse serva. Sama sõlme on lahendatud ka paksu rihvelplekiga.

Teine probleem millele mõelda, on värava külje põskede soojustamine. Kuna värav asetseb seina sisepinnas ja fassaadi põhisoojustus välispinnal, siis värava külgedel ulatub kiviseina osa õue. Selleks, et see osa saaks ka soojustatud, tuleb ka need kiviseina otsad soojustada, paigaldades põskedele soojusisolatsiooni ja ilmastiku kaitseks fassaadiviimistluse. Siinkohal tasub meeles hoida, et lisanduvad kihid värava külgedele vähendavad kasutatava puhta ava mõõtmeid nii külgedelt kui ülevalt. Kui paigaldate värava külgedele 10 cm soojustust, siis on ava juba 20 cm kitsam ja auto ei pruugi enam nii vabalt avast läbi mahtuda. Selle vältimiseks ei tohi soojustusest loobuda vaid võtta see teadmine kaasa projekteerimise ja ehituse planeerimise faasi. Hoone planeerimisel tuleb samuti arvestada, et garaaživärav vajab silluse ja lae vahele piisavalt ruumi, et ukse siinid ja mehhanismid ära mahuksid ning värav lae alla keerama mahuks. Reeglina on selleks vaja ruumi vähemalt 35 cm. Täpsema info saamiseks tuleb pöörduda värava tootja ja paigaldaja poole.

Kuna garaažiukse tootjate lahendused ja nõuded võivad olla erinevad, siis tuleb enne eelnevate otsuste tegemist konsulteerida tootjaga.

Tutvu lisaks ka teiste justbuildit.eu ehituslahendustega. Meie lahendused on tehtud selleks, et aidata inimestel leida õiged ehitustooted, mis erinevatele töödele sobivad.

Justbuildit.eu

Veigo Kallaste

Võta ühendust

Registreeri

Oled juba kasutaja?

Logi sisse

Pole veel kasutaja?